Food Detective – ételintolerancia teszt
Lehet, hogy Ön is ételintoleranciában szenved?
AZONNALI EREDMÉNYT ADÓ, AKÁR OTTHON IS ELVÉGEZHETŐ ÉLELMISZER-INTOLERANCIA KIMUTATÓ KÉSZLET
A termék segítségével otthoni környezetben kevesebb mint egy óra alatt Ön is kiderítheti, hogy szenved-e valamilyen étel intoleranciában. A reakció-tálcára 46 féle élelmiszer fehérjekivonatait rögzítették. A Food Detective teszt az ujjbegy megszúrásából nyert kis mennyiségű vér segítségével 46 féle élelmiszer ellenanyagának jelenlétét tudja kimutatni. Azonosításukat követően a reakciókat kiváltó élelmiszerek kiiktathatók az étrendből, mellyel rengeteg, az ételintolerancia következményeként kialakult egészségügyi problémát, többek között hajhullást, vitamin- és ásványi anyag hiányt, hormonális-, bőr- és bélrendszeri kellemetlenségeket lehet megszűntetni.
Mi az az ételintolerancia?
Fontos tudni, hogy az étel intolerancia nem egyenlő az étel allergiával, hiszen az IgG mediált ételintolerancia tünetei az étel elfogyasztása után csak órákkal, napokkal, hetekkel később jelentkeznek, míg az étel allergia az azonnali reakciót vált ki.
Ma már egyre több embernél okoz jelentős problémát a (krónikus) ételérzékenység, mondhatjuk, hogy korunk „betegsége” hiszen a lakosság 40-45%-a szenved tőle. Az elfogyasztott táplálék egyes fehérjéi még emésztés előtt átjutnak a bélfalon és a keringésbe kerülnek. Az immunrendszer az ételfehérjéket idegenkét azonosítja, így az adott étel fehérje ellen nagy mennyiségű specifikus IgG termelődik. A kialakuló Antigén/Antitest komplexek felhalmozódnak a szövetekben és megindul a komplementek aktivációja, ami végül a szövetek gyulladásához vezet. Autoimmun reakció jön létre, melynek a klinikai manifesztációja kiszámíthatatlan.
Az ételintolerancia hátterében nagyrészt, a táplálék felszívódásáért felelős bélrendszer kóros elváltozása áll. A kiváltó okok lehetnek gyulladásos bélbetegségek, hosszan tartó antibiotikus kezelés, baktérium vagy vírus fertőzés.
Milyen panaszokat okoz?
- Hormonális, diffúz és foltos hajhullás, kopaszodás
- Emésztési zavarok:
puffadás, hasmenés, székrekedés, reflux - Has és gyomorfájdalom
- Nem múló bőrelváltozások:
irritált, pattanásos gyulladt bőr, kiütések, ekcéma - Alvászavarok
- Krónikus fejfájás, migrén
- Súlyproblémák: hízás, fogyás
Milyen betegségek okozhatják?
Sajnos rengeteg betegség következtében alakulhat ki étel intoleranicia, azonban az első és legfontosabb, az áteresztő bél szindóma. Aki ebben a betegségben szenved annak az ételekben lévő fehérjék emésztetlenül jutnak a bélrendszerbe és onnan a véráramba. Az olyan krónikus bélrendszeri betegségek, mint a reflux, a Crohn betegség, az IBS és Cöliákia is gyakran kísér fokozott ételérzékenység. Ezek állandó gyulladást okoznak a bélrendszerben, amely hatással van a hormonháztartásunkra is, továbbá vitamin és tápanyag felszívódási zavart is okoznak. Az állandó gyulladás a hormonális problémák, továbbá a vitamin- és ásványianyag hiány nagyban befolyásolja általános egészségügyi állapotunkat, amelybe beletartozik hajunk és bőrünk egészsége is.
Bízza inkább szakemberre a teszt elvégzését!
Habár teszt szalonunkban történő megvásárlást követően otthon, egyedül is elvégezhető, mi azt javasoljuk, hogy kérje szalonjainkban hajgyógyászaink segítségét, akik a teszt elvégzésével és további életmódtanácsokkal kapcsolatban hasznos információkkal tudják ellátni.
A teszt elvégzése sokaknak bonyodalmat jelenthet, mivel nagyon sok mindenre oda kell odafigyelni, meg kell szúrni az újjat és pontosan be kell tartani a lépéseket és a lépések között feltüntetett hatóidőket. Amennyiben bármi apró hiba miatt a teszt elvégzése nem lesz sikeres, akkor azt újra el kell végezni.
Jelentkezzen be Food Detective ételintolerancia vizsgálatra referencia szalonjaink egyikébe, és bízza szakemberre a teszt elvégzését! A szolgáltatást végző szalonjainkban kollégáink teljeskörűen elvégzik neked az étel-intolerancia vizsgálatot és 40 perc alatt az eredmény már ott lesz a kezedben.
Ezt követően hasznos tanácsokkal látnak el, amelyek segítenek neked abban, hogy hogyan is vágj neki a teszt által kijelzett ételek nélküli új életmódodhoz.
MILYEN PANASZOK ESETÉN ÉRDEMES ELVÉGEZNI A TESZTET?
- Emésztési és súlyproblémák (hasmenés, puffadás, hasmenés, székrekedés)
- Reflux, gyomorégés, savhiány
- Hajgyógyászati problémák ( gyulladt vagy száraz fejbőr, korpázások, hajhullások)
- Bőrgyógyászati problémák (ekcéma, pikkelysömör, seborrhea, akné, mitesszer)
- Hasi fájdalmak és görcsök
- Tanulási nehézségek
- Hormonális egyensúly felborulása ( PCOS, Premenstruációs problémák)
- Fejfájás, migrén, hányinger
- Hiperaktivitás, figyelemzavar
- Fáradékonyság, levertség
- Alvászavar
- Depresszív tünetek
Olvasd el az étel-intoleranciáktól szóló e-bookunkat és tudj meg többet
Miről olvashatsz az e-bookban?
TUDJ MEG MINDENT AZ INTOLERANCIÁKRÓL!
Vásárolja meg a Food Detective ételintolerancia teszet szalonunkban!
A Food Detective teszt szalonunkban helyben megvásárolható. Az oxigénterapeuta által adott rövid tanácsadást követően otthon, egyedül is elvégezhető! A teszt referencia szalonjainkban egységes áron 26.900 Ft-ért kapható. Arról, hogy a teszt a szalonban éppen elérhető-e kérjük érdeklődjön telefonon!
Hogyan működik a Food Detective ételintolerancia teszt?
Az elfogyasztott táplálék egyes fehérjéi még emésztés előtt átjutnak a bélfalon és a keringésbe kerülnek. Az immunrendszer az ételfehérjéket idegenként azonosítja, így az adott ételfehérje ellen nagy mennyiségű IgG termelődik. Normális esetben az antitest-élelmiszer fehérje komplexet az immunrendszer képes eltávolítani, azonban ha a komplexek felhalmozódnak a szervezet szöveteiben, akkor ételintolerancia tüneteket kiváltó folyamatokat indítanak el. A Food Detective étel intolerancia teszt tálcáján ezek a fehérjék találhatóak meg, amely a levett vérminta és különböző hígító folyadékok hatására kijelzi a vérben található ellenanyagok szintjét. Három különböző színű kék jelenhet meg a teszt paneljén, amely azt jelzi, hogy kicsi, közepes vagy magas szintű étel intolerancia áll fenn.
Megnézem milyen élelmiszereket vizsgál a teszt
A Food Detective az alábbi 46 ételfehérje kimutatására alkalmas 40 perc alatt ujjbegyből:
- alma
- bárányhús, brazil dió, brokkoli, burgonya, búza
- csirkehús
- dinnyemix, dió, durumbúza
- édesvízi halmix, élesztő
- fehér halmix, fekete ribizli, fokhagyma, földimogyoró, földieper
- glutén, gomba, grépfrút, gyömbér
- kakaóbab, káposzta, kesudió, kukorica
- mandula, marhahús
- narancs és citrom
- olajbogyó
- paprika mix, paradicsom, póréhagyma
- rák- és kagylómix, rizs, rozs
- sárgarépa, sertéshús, szójabab
- tea, tehéntej, teljes tojás, tonhal
- uborka
- zab, zeller, zöldségmix
Minden, amit érdemes tudnod a Food Detective-ről:
Milyen panaszok esetén érdemes elvégezni a tesztet?
- Emésztési és súlyproblémák (hasmenés, puffadás, hasmenés, székrekedés)
- Reflux, gyomorégés, savhiány
- Hajgyógyászati problémák ( gyulladt fejbőr, korpázások, hajhullások)
- Bőrgyógyászati problémák (ekcéma, pikkelysömör, seborrhea)
- Hasi fájdalmak és görcsök
- Hormonális egyensúly felborulása ( PCOS, Premenstruációs problámák)
- Fejfájás, migrén, hányinger
- Hiperaktivitás, figyelemzavar
- Tanulási nehézségek
- Fáradékonyság, levertség
- Alvászavar
- Depresszív tünetek
Óvintézkedések
- Ne használja a tesztet, ha véralvadási zavarban szenved.
- Ha bármilyen felszín vérrel érintkezett, törölje le fertőtlenítőszerrel
- Tartson minden anyagot száraz, hűvös helyen és gyermekektől távol.
- A készlet minden humán eredetű komponense tesztelt és negatív eredményt adott HIV Ab-ra és HBsAg-ra, de potenciálisan fertőzőként kezelendő.
- A reakció-tálca belső felszínét kézzel ne érintse, és ügyeljen rá, hogy az ne érintkezzen nedvességgel vagy porral.
- Az európai irányelveknek megfelelően a tesztoldatok egyike sem toxikus. Ennek ellenére kezeljen minden összetevőt óvatosan. Ne nyelje le, ne lélegezze be, és ügyeljen rá, hogy bőrre vagy szembe ne kerüljenek. Amennyiben bőrére kerülnek, meleg, szappanos bő vízzel öblítse le. Lenyelés esetén azonnal forduljon orvoshoz.
- A teszt elvégzése során használt oldatokat hideg csapvíz folyatása közben öntse a lefolyóba. Ez a vegyszerek eltávolítására és hígítására szolgál.
- A teszt elvégzése után öblítse ki a lefolyót háztartási fertőtlenítőszerrel.
- Használat után helyezze a reakció-tálcát, lándzsákat és az üvegcsövet tartalmazó mintavételi üveget a készlettel szállított műanyag-zsákba, és az egészet dobja a háztartási hulladéktárolóba.
Mit tartalmaz a Food Detective készlet?
- Két db, egyszer használatos steril biztonsági lándzsa ujjbegy megszúrásához
- 2 db vérvételi eszköz
- Élelmiszer reakció-tábla (fóliába csomagolva)
- Solution A (A-oldat) – mintahígító 5ml (pufferelt sóoldat stabilizátorral; tartósítószer 0,09% nátrium-azid; piros festék)
- Solution B (B-oldat) – ellenanyag kimutató oldat 5ml (tormaperoxidázzal konjugált humán IgG elleni ellenanyag; tartósítószer 0,05% Proclin 300; kék festék)
- Solution C (C-oldat) – előhívó oldat 5ml (tetra-metil-benzidin, enyhe oxidálószerrel)
- Solution D (D-oldat) – mosóoldat 100ml x2 (0,01% detergenst tartalmazó, pufferelt sóoldat)
- Tisztító törlő
Hogyan használjuk a Food Detective-et?
A Food Detective™ egyszer használatos, kizárólag felnőttek által elvégezhető önvizsgáló készlet; a készletet és a vérvételi lándzsát csak egyszer szabad használni.
Kérjük a használat előtt mindenképpen olvassa végig a termék mellé csomagolt részletes használati útmutatót!
Rövid használati leírás:
- Mosson kezet meleg vízben, ez puhítja bőrt, és fokozza a vérbőséget.
- Helyezze a biztonsági lándzsa piros, kiemelkedő felszínét arra az ujjbegyére, ahonnan vért kíván venni.
- Határozott mozdulattal nyomja rá a lándzsát az ujjbegyére. Enyhe szúrást érezhet, ahogy a lándzsa áthatol a bőrén.
- Óvatosan addig masszírozza ujját a szúrás irányába, amíg a szúrás helyén vércsepp jelenik meg.
- A mikropipettát vízszintesen tartva, érintse azt a vércsepphez. Ügyeljen arra, hogy közben a ventillációs nyílás szabadon maradjon. A capilláris hatás révén a vérminta automatikusan felszívódik a fekete vonalig és a mikropipetta megtelik a szükséges mennyiséggel. Ne nyomja össze a mikropipetta ballon részét.
- Amennyiben nem sikerült elegendő vért nyernie egy csepp vérből, folytassa amíg a vér el nem éri a FEKETE VONALAT.
- Ezt követően kezdődik meg a vizsgálat elvégzése, mi szerint a vért egy higító oldatban feloldjuk és így a palettára csepegtetjük.
- A termék mellé csomagolt használati utasításban leírtak alapján kell a megfelelő oldatokat, megfelelő időintervallumokban a tálcára csepegtetni.
- AZ UTOLSÓ LÉPÉS VÉGREHAJTÁSA UTÁN AZONNAL VÉGEZZE EL A REAKTÍV ÉLELMISZEREK AZONOSÍTÁSÁT!
- Sötétkék foltok erős pozitív reakciókra, míg a halványabb foltok enyhe reakciókra utalnak. Amennyiben színes pötty nem jelenik meg, az eredmény negatív. Ha a színreakció csak gyűrű formájában jelentkezik, azt figyelmen kívül kell hagyni.
Mi a teendő a teszt elvégzése után?
Az ételintolerancia hátterében nagyrészt a táplálék felszívódásáért felelős bélrendszer kóros elváltozása áll. Az erős immunválaszt kiváltó élelmiszerek elhagyásával a tünetek legtöbb esetben elmúlnak, a közérzet rohamosan javulni kezd. Ha több pozitív teszteredmény született, nem ajánlott az összes élelmiszer fogyasztásával felhagyni, ugyanis az túlságosan radikális változás lenne. Az intolerancia tünetei gyógyszeres kezelésre általában nem reagálnak, de a megfelelő diéta kialakításával és annak betartásával enyhülnek, vagy teljesen megszűnnek. Az alapanyagok, az élelmiszerek helyettesítésére ma már számos alternatívával találkozhatunk, így ízlés szerint cserélhetjük le azokat az ételeket az érzékenységnek megfelelő változatokra, amelyek az egészségügyi probléma hátterében álltak. Diéta kialakításához azonban minden esetben ajánlott dietetikus/szakember tanácsát kérni.
Mi a teendő a Food Detective teszt elvégzése után?
Az ételintolerancia hátterében nagyrészt a táplálék felszívódásáért felelős bélrendszer kóros elváltozása áll. Az erős immunválaszt kiváltó élelmiszerek elhagyásával a tünetek legtöbb esetben elmúlnak, a közérzet rohamosan javulni kezd. Az alapanyagok, az élelmiszerek helyettesítésére ma már számos alternatívával találkozhatunk, így ízlés szerint cserélhetjük le azokat az ételeket az érzékenységnek megfelelő változatokra, amelyek az egészségügyi probléma hátterében álltak. Diéta kialakításához azonban minden esetben ajánlott dietetikus/szakember tanácsát kérni.
A legegyszerűbb megoldás, ha a food detective által minden pozitív reakciót adó élelmiszert elhagyunk legalább 3 hónapra. Ha azonban egyszerre sok pozitív eredményt kapott, összes élelmiszer egyszerre történő elhagyása túlságosan radikális változtatás lenne. Ez esetben a következőképpen könnyíthet a váltáson:
a.) Tartózkodjon azoktól az élelmiszerektől, amelyek közepes vagy erős reakciót mutatnak.
b.) Váltogassa forgóban a gyenge jelet adókat.
Mi az a forgó?
A forgó azt jelenti, hogy 4 naponta egyszer egyen csak belőlük. Ha a búzát kell forgóban fogyasztania, akkor például:
1.nap búzakenyér legyen,
2.nap zab süti.
3.nap kukoricakenyér,
4.nap rizskenyér,
5.nap ismét búzalisztből készült kenyér vagy tészta és így tovább.
Előfordulhat, hogy az új diéta megkezdése utáni első napokban rosszabbul érzi magát. Ilyenkor is érdemes kitartani az új diéta mellett.
Fontos további szempont, hogy étrendje továbbra is kiegyensúlyozott maradjon. Ezért célszerű, ha az elhagyott élelmiszereket más, intoleranciát nem okozó új diétával váltja fel. Erre vonatkozóan kérje dietetikus/ szakember tanácsát.
Mivel tudom pótolni a legfontosabb élelmiszereket?
Mint már említettük az alapanyagok, az élelmiszerek helyettesítésére ma már számos alternatívával találkozhatunk. Sajnos sok étel, gyümölcs és hús van amire ha érzékenység gyanúja merül fel teljesen el kell hagyni az életünkből, azonban vannak azok az intoleranciák amelyekre számos helyettesítő alternatíva létezik.
Tej és tejtermékek: Laktóz vagy tejfehérje érzékenység esetén magát a tejet rengeteg féle növényi tejjel pótolhatjuk. Készíthetünk akár otthon is magunknak, de a boltok polcain is mára már rengeteg alternatívát találhatunk. Például zab-, szója-, rizs-, kókusz- és mandulatejet, amelyek természetes módon teljesen laktóz és tejfehérje mentesek. Ezekből már főző- és habtejszíneket, tejfölöket is találhatunk, illetve különböző sajtpótló készítményeket.
Tojás: A tojás intolerancia szintén fejtörést okozhat, főleg például a sütemények készítése során. Azonban ezekre is van már megoldás, csupán jól utána kell olvasnunk, hogy ne kerüljön minden tojásos sütemény a tiltólistára. Például készíthetünk otthon tojáspótlót chia magból és lenmagból sőt akár banánból is, amelyeket a recept szerint a tojás helyett kell a tésztába keverni, de mára már a boltok polcain erre is találhatunk tojáspótló porokat megoldásként. A sütemények tetejének megkenésére használhatunk bármilyen növényi tejet de akár baracklekvárt is.
Glutén: Glutén intolerancia esetén, az érzékenység erősségétől függően minden olyan élelmiszert ki kell zárni az életünkből amiben búza jelenléte felmerülhet. Sajnos a legtöbb péksüteményben, kenyérben, tészában és egyéb élelmiszerekben azonban jelen van. Ezek elkerülésére mára már szintén rengeteg alternatíva áll rendelkezésünkre. Rengeteg üzletben kapható már gluténmentes pékáru, kenyér és gluténmentes lisztből készült vagy teljesen növényi tészta is (például lencsetészta). Azonban otthon is készíthetünk süteményeket és egyéb ételeket például kukoricaliszt, rizsliszt, mandulaliszt és egyéb gluténmentes lisztkészítmények segítségével, amelyek nem fognak kellemetlen problémákat okozni. Köretként is vannak olyan egyéb lehetőségeink amelyeket fogaszthatunk ha gluténérzékenység éll fenn ilyen például a hajdina, a köles, a rizs, a karfiolrizs, a cukkinispagetti, a csicseriborsó, a quinoa és a burgonya/ édesburgonya is.